Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blob „do nekonečna a ještě mnohem dál…“

Proč média znovu "vytáhla" pozapomenutý návrh Kaplického knihovny? A proč ho jiná kritizovala jako součást politického boje? Je to téma politické? No jistě, vždyť rozhodnutí o jeho osudu vzali od počátku do rukou politici. A proč by ne?

Politika přece není jen počet poslanců v parlamentu, rozpočty ministerstev, Kalouskův úsporný plán či odstoupení starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Politici přece řeší také to, jak budou naše města, ale i jiné prostory vypadat za pár i mnoho let. Nechť se to tedy veřejně řeší a nechť se k tomu my politici můžeme vyjadřovat, když to bude smysluplné.

Že je to téma hysterické? No prosím, to už jistě není tak žádoucí, ale i to je v jistém smyslu logické, když vezmeme v potaz, co už se všechno od počátku kolem knihovny seběhlo, zřejmě mimo jiné proto, že to není ani jednoduchá, ani levná záležitost. Hysterii by snad mohly zabránit věcné argumenty, a proto některé znovu nabízím.

Za prvé je naprosto nezbytné, aby měla národní knihovna novou a moderní budovu. Tak moderní, že bude splňovat všechny požadavky, které kladou současné knihovny. Dávno to už přece nejsou jen knihy, co nabízejí. Oprava a modernizace Klementina jsou rovněž nezbytné, ale to nestačí.

Za druhé, knihovna Jana Kaplického vyhrála právoplatný tendr. To by se snad nemělo zpochybňovat. Jak bychom potom rozlišili, které tendry mají platnost, a které ne? Komise jednou rozhodla, tak mějme dost odvahy své rozhodnutí dovést do konce. Jistě, není to stavba ve znamení nejobecnější míry vkusu, ale tak už to v Praze je od nepaměti. Klasika se tu snoubí s novým, nejen v architektuře.

Za třetí, je to jistě nemalá částka, co by knihovna stála. A nemalé peníze by stála i demolice KPC. Ano, to je to místo, kde bych ráda viděla novou knihovnu, když je ta Letná, zdá se, nemožná. Ale na druhé straně, město před volbami potichoučku odmávlo investice téměř za 2 mld. a součástí těchto projektů je například i 190 mil. na tzv. „implementaci protikorupční strategie“. To se pak investice do revitalizace KCP a jeho okolí nejeví tak hrozivě. A zmínit se o černých dírách typu Opencard taky v tomto případě není nošení sov do Athén. Rozhodně nejsem příznivcem plýtvání a předražených zakázek, právě naopak. Ale pro dobré investice, které se nám mnohonásobně vrátí do rozpočtu, třeba zvýšenou návštěvností města, pro ty bych zvedla ruku vždycky. Vždyť právě příjmy z cestovního ruchu jsou klíčovým zdrojem financí nejen Prahy, ale i našeho státu. Myslím, že knihovna proslulého nonkonformního architekta by se dala počítat mezi atraktivní turistické cíle.

A na závěr ještě jedna poznámka. Všechno nelze přepočítávat na peníze, protože to je krátkozraké a budoucí generace by nám to mohly oprávněně vytknout. Hospodařme, promýšlejme, třeba i kriticky hodnoťme, ale zkusme brát v potaz i další, například politické, kulturní, aspekty výstavby Národní knihovny, než pouze ekonomické.

A na závěr výběr z článků k tématu blob:

http://www.reflex.cz/clanek/politika/37868/politici-ozivili-kaplickeho-chobotnici-populismus-porazi-rozum.html

http://www.lidovky.cz/dvakrat-na-hystericke-tema-d03-/ln_noviny.asp?c=A100724_000103_ln_noviny_sko&klic=238089&mes=100724_0

Viz také Martin Komárek: Blob místo Pakulu? Plaťme Opencard. Neblobneme už z toho? (MFD, 21. 7.)

Autor: Markéta Reedová | úterý 3.8.2010 13:10 | karma článku: 23,91 | přečteno: 6509x
  • Další články autora

Markéta Reedová

Slovanská epopej - laciná předvolební telenovela

Už Vás nebaví telenovely a nekonečné seriály na českých komerčních televizích? Nevadí, máme tu náhražku. Bitva o Slovanskou epopej začíná totiž také připomínat nekonečný seriál, kde se to jen hemží zhrzenými milenci, nepřejícími tchýněmi a zákeřnými útoky - respektive úředními rozhodnutími, žalobami, soudními výnosy a čerstvě dokonce policejní ochranou moravskokrumlovského zámku před "bídnými" Pražáky!

13.10.2010 v 13:28 | Karma: 16,92 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Kultura

Markéta Reedová

Nejšílenější pražská šílenost: sedm volebních obvodů

Šest ze sedmi Pražanů má smůlu – na kandidátce do zastupitelstva nenajdou ani mě, ani jiné lídry. Kdo o tom rozhodl? Výhradně pražská ODS, která se bojí postavit před voliče jednoho z nich a přiznat, že je to jejich kandidát na primátora města.

1.9.2010 v 13:00 | Karma: 16,45 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Markéta Reedová

Prahu lze řídit lépe!

Chodím občas bruslit na cyklostezku do Modřan. Není možné si nevšimnout, že stezka se na několika částech zužuje tak výrazně, že člověka napadne, jestli stavebník omylem neubral pár decimetrů. Nebo že by projektant nevěděl, že se na takových stezkách jezdí v obou směrech? Když se tam potkají dva cyklisté a dva bruslaři, tak je rázem ucpáno jako na dálnici D1 v páteční odpolední špičce.

23.8.2010 v 13:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Ještě poslední zlatou ránu, prosím

ODS se prý změnila, hlásá, byť opatrně, převážná většina tuzemských médií. Nechci krotit nadšení, ale v Praze se situace nijak zvlášť nezměnila. Tady nejsou změny této partaje ani v bodě nula. Pro toto konstatování mám hned několik nezvratných důkazů.

29.6.2010 v 7:45 | Karma: 24,23 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Paroubkovi „obyčejně neobyčejní“ lidé

Sociální demokraté vnucují lidem, že brání zájmy “obyčejných lidí“. Nabízí se tedy otázka, kdo jsou ti jejich „obyčejní lidé“. Podle vyostřených reakcí a agresivní kampaně Paroubka a jeho věrných se zdá, že se jedná o lidi závistivé a nenávistné. Neboť kdo má více peněz nebo se má lépe než jeho soused, bez ohledu na jeho zásluhy a tvrdou práci, je automaticky lump a je třeba ho ztrestat.

11.5.2010 v 13:08 | Karma: 34,68 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4342x
Už nejsem členkou Rady hl. m. Prahy s působností pro oblast evropských fondů, zahraniční politiky a protikorupčních opatření. 15. prosince 2009 jsem rezignovala, protože kolegové nepřijali strategii proti korupci, kterou jsem vypracovala. Ve volbách v roce 2010 do pražského zastupitelstva chci na kandidátce politické strany Věci veřejné nabídnout Pražanům svou vizi, jak by měla Praha fungovat!
www.reedova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy