Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivná logika nejvyšší státní zástupkyně

Nelze si nevšimnout, že policejní vyšetřování závažných kauz se stává vítaným pomocníkem politiků. Je to stále dokola: média přinesou informace, které se jeví být důkazem o korupčním jednání. Politici se k tomu odmítnou vyjadřovat, zároveň ovšem prohlásí, že jsou pro důsledné vyšetření. Zanedlouho se jim to vyplatí. Policie se dostane přinejlepším do slepé uličky. Tím vše skončí.

Buď jsou tedy zcela vadná média, nebo nefunguje policie se státním zastupitelstvím. Dobře, to jsou dvě krajní varianty. Realita bude asi někde mezi. Média se nejspíš čas od času netrefí. Ale to zároveň znamená, že ve zbylých korupčních kauzách selhává schopnost věci vyšetřit. A to je varující.

O to více mě překvapilo, když nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká prohlásila na 97. Žofínském fóru, že to s námi, co se týká korupce, není až tak špatné. Žebříček korupce sestavuje Transparency International a Česko se rok od roku zhoršuje. Vesecká argumentovala, že počet stíhané korupce je daleko menší a neodpovídá tedy skepsi, kterou lidé cítí a na jejímž základě se pořadí zemí sestavuje.

Zpět k oběma krajním variantám z úvodu textu. Podle Vesecké jsou tedy média úplně neschopná. A vše, co objeví, je k ničemu. Lidé subjektivně korupci vnímají mnohem více, než odpovídá realitě, což je podle Vesecké jen pár příkladů, kdy policie korupci šetří.

Konfrontujme tento postoj s jednou kauzou, kterou mám možnost sledovat takřka z první ruky – jde o pražskou Opencard. Stovky milionů byly proinvestovány a výsledkem je roční tramvajenka. Snad by mi to nevadilo, ale proč byla utracena třetina peněz na marketing a propagaci? Proč byly uzavřeny s firmou Haggues pro Prahu nevýhodné smlouvy, na kterých město viditelně tratí milióny korun? Pardon, toto není normální a nelze to vůbec akceptovat. Naopak, někdo by měl být potrestán.

Jak se vyvíjí vyšetřování? Média informují, že od samotného počátku státní zastupitelství hází policii klacky pod nohy a naopak případným viníkům dává čas, aby zametli stopy. Už nyní odpovědní politici a úředníci tvrdí, že nebudou vyvozovat žádnou odpovědnost, dokud se věc šetří a v duchu spoléhají na známou omezenost našich vyšetřovatelů.

Vyšetřování projektu Opencard tedy s velkou pravděpodobností nikam nepovede. Podle Vesecké je to důkaz, že to s korupcí v Česku není tak špatné. Můj názor je přesně opačný. Domnívám se, že korupce prorostla veřejnou správu a média tolik chyb v jejím odhalování nedělají. Je otázkou, jestli by měla Nejvyšší státní zastupitelství řídit osoba, která korupci kolem sebe není schopna vidět.

Autor: Markéta Reedová | pondělí 15.2.2010 13:10 | karma článku: 33,50 | přečteno: 3565x
  • Další články autora

Markéta Reedová

Slovanská epopej - laciná předvolební telenovela

Už Vás nebaví telenovely a nekonečné seriály na českých komerčních televizích? Nevadí, máme tu náhražku. Bitva o Slovanskou epopej začíná totiž také připomínat nekonečný seriál, kde se to jen hemží zhrzenými milenci, nepřejícími tchýněmi a zákeřnými útoky - respektive úředními rozhodnutími, žalobami, soudními výnosy a čerstvě dokonce policejní ochranou moravskokrumlovského zámku před "bídnými" Pražáky!

13.10.2010 v 13:28 | Karma: 16,92 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Kultura

Markéta Reedová

Nejšílenější pražská šílenost: sedm volebních obvodů

Šest ze sedmi Pražanů má smůlu – na kandidátce do zastupitelstva nenajdou ani mě, ani jiné lídry. Kdo o tom rozhodl? Výhradně pražská ODS, která se bojí postavit před voliče jednoho z nich a přiznat, že je to jejich kandidát na primátora města.

1.9.2010 v 13:00 | Karma: 16,45 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Markéta Reedová

Prahu lze řídit lépe!

Chodím občas bruslit na cyklostezku do Modřan. Není možné si nevšimnout, že stezka se na několika částech zužuje tak výrazně, že člověka napadne, jestli stavebník omylem neubral pár decimetrů. Nebo že by projektant nevěděl, že se na takových stezkách jezdí v obou směrech? Když se tam potkají dva cyklisté a dva bruslaři, tak je rázem ucpáno jako na dálnici D1 v páteční odpolední špičce.

23.8.2010 v 13:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Blob „do nekonečna a ještě mnohem dál…“

Proč média znovu "vytáhla" pozapomenutý návrh Kaplického knihovny? A proč ho jiná kritizovala jako součást politického boje? Je to téma politické? No jistě, vždyť rozhodnutí o jeho osudu vzali od počátku do rukou politici. A proč by ne?

3.8.2010 v 13:10 | Karma: 23,91 | Přečteno: 6509x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Ještě poslední zlatou ránu, prosím

ODS se prý změnila, hlásá, byť opatrně, převážná většina tuzemských médií. Nechci krotit nadšení, ale v Praze se situace nijak zvlášť nezměnila. Tady nejsou změny této partaje ani v bodě nula. Pro toto konstatování mám hned několik nezvratných důkazů.

29.6.2010 v 7:45 | Karma: 24,23 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4342x
Už nejsem členkou Rady hl. m. Prahy s působností pro oblast evropských fondů, zahraniční politiky a protikorupčních opatření. 15. prosince 2009 jsem rezignovala, protože kolegové nepřijali strategii proti korupci, kterou jsem vypracovala. Ve volbách v roce 2010 do pražského zastupitelstva chci na kandidátce politické strany Věci veřejné nabídnout Pražanům svou vizi, jak by měla Praha fungovat!
www.reedova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy