Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize?? Ano, zejména krize zdravého rozumu

Snad do hodiny po rozhodnutí Ústavního soudu se zástupci parlamentních stran vyjádřili, jak se jim to nelíbí a co chtějí dělat, aby rozhodnutí soudu obešli. Od té doby jsme se nedozvěděli nic nového. Navzdory tomu se tyto „politické špičky“ denně objevují v médiích a komentují to samé. Reportéři hlásí vážný hlasem z míst, kde se špičky schází. A schůzka střídá schůzku.

Nechci si hrát na jakéhosi arbitra, ale toto je přesná ukázka současného stavu politické scény. Naprosto se obrátilo pořadí priorit. V minulém blogu jsem psala, jak se špičky současné scény předhánějí v používání superlativů a slov, které vůbec neodpovídají situaci. A zbytečně vyostřují již tak dost trudnou situaci, ve které se nacházíme. 

Po týdnu je situace ještě horší. Nebo ne? Snad se shodnu i se zaťatými příznivci nynějších parlamentních stran, že priority politiků by měly být nastaveny takto:  

  1. musí být schválen státní rozpočet, aby nedošlo k rozpočtovému provizoriu, neboť to by mělo pro Česko hodně negativní dopady; máme normálně zvolený parlament, tak proč by to nemělo jít? – poslanci mají od voličů mandát rozpočet projednat a schválit; mají i mandát schválit úsporná opatření, nemusí to být jen ta, která navrhuje ministr financí; poslanci mají pracovat a hlavní prioritou je prostě rozpočet
  2. v parlamentu leží dalších několik desítek zákonů, které by měly být projednány, buď schváleny, nebo zamítnuty – toto je také práce, za kterou jsou poslanci placeni
  3. vláda má navrhovat, jak řešit ekonomickou krizi, ale také má vyřešit například hrozná manažerská selhání dua Tvrdík – Lašák, která vedou České aerolinie ke ztrátám, jež v soukromém byznysu končívají nezřídka krachem, případně záchranou, která ovšem akcionářům nepřinese ani korunu; současná vláda má důvěru poslanců, tak proč by měla váhat a tvářit se, že tady možná ani není?
  4. až nyní lze v prioritách uvažovat o řešení situace, kdy Ústavní soud svým rozhodnutím fakticky zhatil možnost, že by se volby uskutečnily v původním termínu v říjnu

Priority parlamentních stran jsou však podle mého názoru takovéto:  

  1. je třeba svolávat schůzky lídrů a expertů, kde budeme hledat cestu, jak drze obejít rozhodnutí Ústavního soudu, ten totiž nerespektujeme (jako všechno, co se nám nelíbí, dodala bych)
  2. novináři dokáží situaci zdramatizovat – my se musíme tvářit unaveně, odhodlaně, naše vyjádření musí být co nejdramatičtější (myslím, že tato tendence výrazně zesílí, pokud Ústavní soud ve čtvrtek nerozhodne)
  3. rozpočet řešit nemůžeme, úsporná opatření také ne, teď řešíme volby, a vůbec, za vše může Ústavní soud, obraťte se na něho (prezident Vám potvrdí, že za všechno mohou soudci – strany si tedy mohou pomoci názory nejvyššího ústavního činitele)
  4. vláda by vlastně neměla už nic dělat, protože je přechodná, je úřednická a je pro nás v řadě věcí nepříjemná (přesněji řečeno: v ekonomických zákonitostech je nepříjemná, kšeftíky pro nás mohou běžet dále)

Dnes se tedy sešel parlament. (Pro přesnost: sešli se poslanci ODS, ČSSD, KSČM, zelených, lidovců a lidovců-přeběhlíků v dresech dosud neexistující TOP09). Myslíte, že jeho jednání bude odpovídat prioritám rozumným, nebo navýsost politickým?

    Autor: Markéta Reedová | úterý 8.9.2009 13:45 | karma článku: 18,59 | přečteno: 2938x
    • Další články autora

    Markéta Reedová

    Slovanská epopej - laciná předvolební telenovela

    Už Vás nebaví telenovely a nekonečné seriály na českých komerčních televizích? Nevadí, máme tu náhražku. Bitva o Slovanskou epopej začíná totiž také připomínat nekonečný seriál, kde se to jen hemží zhrzenými milenci, nepřejícími tchýněmi a zákeřnými útoky - respektive úředními rozhodnutími, žalobami, soudními výnosy a čerstvě dokonce policejní ochranou moravskokrumlovského zámku před "bídnými" Pražáky!

    13.10.2010 v 13:28 | Karma: 16,92 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Kultura

    Markéta Reedová

    Nejšílenější pražská šílenost: sedm volebních obvodů

    Šest ze sedmi Pražanů má smůlu – na kandidátce do zastupitelstva nenajdou ani mě, ani jiné lídry. Kdo o tom rozhodl? Výhradně pražská ODS, která se bojí postavit před voliče jednoho z nich a přiznat, že je to jejich kandidát na primátora města.

    1.9.2010 v 13:00 | Karma: 16,45 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Praha a střední Čechy

    Markéta Reedová

    Prahu lze řídit lépe!

    Chodím občas bruslit na cyklostezku do Modřan. Není možné si nevšimnout, že stezka se na několika částech zužuje tak výrazně, že člověka napadne, jestli stavebník omylem neubral pár decimetrů. Nebo že by projektant nevěděl, že se na takových stezkách jezdí v obou směrech? Když se tam potkají dva cyklisté a dva bruslaři, tak je rázem ucpáno jako na dálnici D1 v páteční odpolední špičce.

    23.8.2010 v 13:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Politika

    Markéta Reedová

    Blob „do nekonečna a ještě mnohem dál…“

    Proč média znovu "vytáhla" pozapomenutý návrh Kaplického knihovny? A proč ho jiná kritizovala jako součást politického boje? Je to téma politické? No jistě, vždyť rozhodnutí o jeho osudu vzali od počátku do rukou politici. A proč by ne?

    3.8.2010 v 13:10 | Karma: 23,91 | Přečteno: 6509x | Diskuse| Politika

    Markéta Reedová

    Ještě poslední zlatou ránu, prosím

    ODS se prý změnila, hlásá, byť opatrně, převážná většina tuzemských médií. Nechci krotit nadšení, ale v Praze se situace nijak zvlášť nezměnila. Tady nejsou změny této partaje ani v bodě nula. Pro toto konstatování mám hned několik nezvratných důkazů.

    29.6.2010 v 7:45 | Karma: 24,23 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Politika
    • Nejčtenější

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

    25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

    Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

    19. dubna 2024  15:44

    Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

    VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

    26. dubna 2024  15:42

    Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

    Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

    26. dubna 2024  15:36

    Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

    Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

    26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

    Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

    Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

    26. dubna 2024  15:05

    Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

    Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
    Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

    Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

    • Počet článků 61
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 4342x
    Už nejsem členkou Rady hl. m. Prahy s působností pro oblast evropských fondů, zahraniční politiky a protikorupčních opatření. 15. prosince 2009 jsem rezignovala, protože kolegové nepřijali strategii proti korupci, kterou jsem vypracovala. Ve volbách v roce 2010 do pražského zastupitelstva chci na kandidátce politické strany Věci veřejné nabídnout Pražanům svou vizi, jak by měla Praha fungovat!
    www.reedova.cz

    Seznam rubrik

    Oblíbené blogy